Evenimente
 

Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă – expoziție

Data
4 Septembrie / 8/16/17 16:00

De luni, 4 septembrie 2017,  ora 16.00, la Cinema Timiș, expoziția „Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă” își așteaptă vizitatorii. Ea va reuni 40 de afișe ale unor filme românești realizate în perioada 1965- 1985 pentru alte țări, parte dintr-o impresionantă colecție a producătorului american Christopher Landry, îndrăgostit, oricât ne-ar uimi, de multe filme realizate la noi în timpul comunismului. 

Chiar de la o primă privire aflăm lucruri incredibile precum faptul că filmul Mihai Viteazul/ La dernière croisade/ L’ultima crociata (coproducție cu Franța și Italia) a rulat în SUA și Mexic (deci cinematograful românesc nu a traversat oceanul abia cu Noul Val!), Dacii/ Les guerriers (coproducție româno- granceză) și Columna/ Der Tyrann (coproducție româno- vest-germană) în Franța și Italia, Ecaterina Teodoriu în Thailanda.

Multe afișe românești probează talentul unor artiști specializați și mai ales cele realizate pentru străinătate ne uimesc prin îndrăzneală și virtuți grafice care acum 30-40 de ani se obțineau tehnic mai greu.

Pe de altă parte, și afișele poloneze și cehoslovace ne uimesc prin frumusețea lor.