Evenimente

Deschidere: Cine-concert EYOT meets Happy End

Data
3 Septembrie / 8/14/17 21:00

Duminică, 3 septembrie 2017, ora 21:00, în Piața Libertății, prima ediție a Festivalului Filmului Central European de la Timișoara se deschide cu jazz și film, într-o combinație de sunete creative puse pe portativ de cvartetul EYOT din Serbia și imagini împletite într-un mod genial de regizorul ceh Oldřich Lipský în anul 1967, sub titlul Happy End. Un  moment cu originalitate experimentală şi valoare artistică, de notat în agendă, alături de alte întâmplări artistice pregătite de echipa festivalului, timp de o săptămână.

EYOT este o trupă la intersecția dintre rock şi jazz, punk şi ambiental, impresionism şi romantic, înzestrată cu o energie menită să creeze o experiență unică. În combinația cu film, aceștia reușesc să îmbine cum nu se poate mai inspirat geniul creativ al realizatorului ceh cu trăirile lor melodice,  devenind complici ai unei călătorii în timp.

Experiență interesantă ca atare, filmul Happy End, nu s-a bucurat de celebritatea marilor titluri ale cinematografiei cehe şi / sau slovace din anii ’60, fiind interzis în 1969, după invazia ţării de către trupele Pactului de la Varşovia. Dar ce anume putea fi periculos în cazul unui film care nu făcea „decât” să se proiecteze / deruleze de la sfârşit către început, să prezinte pe chiar prima fotogramă cuvântul konec şi pe ultima expresia Institutul Ceh de Film prezintă şi să arate un condamnat la moarte căruia, după aparenta ghilotinare, îi creşte la loc capul presupus a trebui retezat ? În ciuda lipsei aspectelor în mod deschis şi agresiv critice, Happy End era un film, pur şi simplu, altfel decât celelalte, un titlu care, fie şi indirect, putea duce la ideea că se poate şi altfel.