Festival

7 zile cinefile, 7 filme central-europene, 7 filme balcanice, 7 premii, multe alte proiecții de film și evenimente conexe, un festival unic.

La sfârșit de vară, Festivalul de Film Central European / Central European Film Festival aduce în Timișoara cele mai bune filme din țările din regiunea centrală și sud-est europeană, alături de pelicule prezentate la marile festivaluri europene din ultimul an. Din 3 până în 9 septembrie, povești frumoase și puternice vor fi proiectate cu acces liber în Piața Libertății, Cinema Timiș, Sala 2 a Teatrului Național și pe alte scene satelit.

Timișoara, oraș reprezentativ pentru Mitteleuropa, deja validat ca viitoare Capitală Culturală Europeană, va găzdui in modulul de concurs al CEFF producții recente din 14 țări (Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Grecia și Muntenegru), premiate la nivel național și în alte festivaluri cu renume, ce vor permite în premieră atât publicului cât și juriului internațional o privire comparativă asupra cinematografiei din regiunea europeană cu centrul în Timișoara.

În completare, secţiunea Panorama propune unui public cât mai larg filme alese de pe întreg globul, în dorinţa unei participări active prin celebrarea filmului ca artă dedicată întregii comunități.

Evenimente conexe precum ateliere de filme, expoziții, dezbateri, lansări de carte, proiecții de filme studențești și scurt-metraje, concerte vor veni să sprijine dialogul intercultural inițiat de acest festival, sporind vibrația si atmosfera artistică a orașului.

În 2017 tema dezbătută în cadrul CEFF este  cultura minorităților. Pornind de la caracterul multicultural și multietnic al Timișoarei, vom atrage atenția asupra faptului că minoritățile  nu sunt un teritoriu rezervat exclusiv etniei, ci că există numeroase alte minorități voluntare sau involuntare care, inclusiv prin glasul filmului, cer respectul față de diferențe și doresc promovarea tolerenței ca valoare fundamentală.

Central European Film Festival a fost inițiat acum șase ani de regretatul regizor Radu Gabrea, căruia îi vom dedica în 2017 o retrospectivă și poartă marca Europe for Festivals, Festivals for Europe acordată festivalurilor cu o perspectivă globală și europeană și impact semnificativ la nivel local, național și internațional.