Secțiuni

Competiție
În competiție vor intra filme de ficțiune realizate în ultimii doi ani și care au un anume grad de reprezentativitate al țărilor respective întrucât au obținut premii la festivalurile din țările respective sau au fost propuse pentru Premiul Oscar pentru film străin de către un juriu local. Competiția va aduce din acest an alături de filme din țările central-europene și filme din țările sud-est europene.

Panorama
În secțiunea Panorama vom include filme recente importante realizate și în alte țări ale Europei și de pe celelalte continente.  Vom avea în vedere filme foarte premiate care nu mai pot fi în competiție sau filme despre care se discută intens și pe care publicul românesc și timișorean nu a avut încă ocazia să le vadă. 

Capitale Culturale din UE
Capitale culturale este categoria cu filme documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara și Novi-Sad (Serbia).  

Filme studențești

Secțiunea de filme studențești aduce în prim plan filme ale studenților de la UNATC, NATFA/National Academy for Theatre and Film Arts din Bulgaria, ADU/The Academy of Dramatic Art din Croatia și FDU/The Faculty of Dramatic Arts din Serbia.

Centenar

Dat fiind faptul că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia, de la făurirea statului național unitar român și în concordanță cu tema din acest an a festivalului-Uniri/Despărțiri, am gândit o secțiune dedicată Centenarului care să conțină atât acțiuni dedicate filmului, cât și dezbateri. Astfel, avem în deschiderea CEFFTM 2018 un cine-concert Implant pentru Refuz o unire de forțe creative sonore și de imagini din filme românești de război din Arhiva Națională de Filme digitalizate pentru patrimoniul european. Celelalte zile vin să completeze această secțiune cu o instalație media „Marele Război”  (Read and Screen) al cărei vernisaj va avea loc la Casa Artelor, Sala Pygmallion, miercuri, 29 august, două dezbateri (una la Casa Artelor acompaniată de documentarul Memoria cinematografică a marelui război (1914-1916 și 1917-1918), cealaltă, la Cărturești Mercy, sâmbătă, 1 septembrie, ora 17 :00, cu tema Uniri. Despărțiri. Migrație. Invitați : Radu Carp și Smaranda Vultur.

Ziua de sâmbătă, 1 septembrie, continuă cu proiecția filmului Pădurea spânzuraților, România, 1965, în regia lui Liviu Ciulei.