Revoluții în documentare

Revoluția cântată

Evoluția evenimentelor dinainte și din timpul obținerii independenței de sub sovietici a Estoniei și relația specială a estonilor cu cântatul și protestul.

 

SUA-Estonia, 2006, 94 min.

Regia: James Tusty, Maureen Castle Tusty

 

1989 în Polonia

Oscilând între thriller politic și cinema de protest, bazat pe filmări de arhivă, un document care arată schimbările care au avut loc în 1989, în țară dar și în mentalitatea polonezilor. Cele mai importante evenimente politice, sociale și morale din perioada aceea și comentarii ale observatorilor activi: oameni de rând, politicieni ai puterii și ai opoziției.

Polonia, 2014, 54 min.

Regia: Michal Bielawski

 

După cădere

Un documentar care explorează consecințele căderii Zidului Berlinului, cu interviuri în engleză și germană ale locuitorilor veterani și ai vizitatorilor străini sau rezidenți din ambele părți ale Zidului.

Germania, 2000, 85 min.

Regia: Eric Black, Frauke Sandig

 

1989 în Ungaria

Inteligent creat, provocator din punct de vedere al realizării, 1989 este un documentar care pătrunde în jocurile politice care au dus la destrămarea Cortinei de Fier. Cei doi „martori” principali sunt fostul prim ministru al Ungariei – Miklós Neméth, reprezentând nivelul macropolitic și Gundula – jumătatea supraviețuitoare a unui cuplu est-german care a încercat să treacă ilegal granița, reprezentând nivelul micropolitic.

Danemarca-Germania-Ungaria-Norvegia, 2014, 97 min.
Regia: Erzsébet Rácz, Anders Østergaard

 

Procesul soţilor Ceauşescu

Imaginile condamnării și execuției dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției lui, în ziua de Crăciun din 1989 sunt întipărite adânc în subconștientul colectiv al mai multor generații de telespectatori. La exact 20 de ani de la întâmplare, faimosul proces este reconstituit într-un decor istoric. Film împletește producția de teatru cu interviuri avute cu martori oculari și material de arhivă, aruncând o privire în culisele teatrului Odeon din București.

Elveția, 2011, 82 min.

Regia: Marcel Bächtiger, Milo Rau

 

 Timișoara, decembrie 1989

Un documentar care cercetează cum guvernul soților Ceaușescu a fost dărâmat, concentrându-se pe cel care a dat ordinele de împușcare a protestatarilor.

România, 1993, 82 min.

Regia: Ovidiu Bose Paștină