Știri

Central European Film Festival CEFF 2021 – „Restricții și libertăți”

15Iun

 

În perioada 18-20 iunie 2021, Asociația Euro Fest organizează Festivalul de Film Central-European CEFF în București, la Cinema Muzeul Țăranului Român, în fiecare zi de la orele 20:00.

Central European Film Festival prezintă „Restricții și Libertăți”, o nouă față din punct de vedere cinematografic a societății și alternative curente expuse în filme care tratează subiectul. Prin seria de scurtmetraje realizate de studenții UNATC și două producții românești: Și atunci… Ce este Libertatea?, regizat de Andrei Zincã și Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker, regizat de Radu Gabrea.

Evenimentul de anul acesta este dedicat creatorului său, marele Regizor Radu Gabrea, inițiatorul evenimentului și fondatorul asociației Euro Fest, în data de 20 iunie implinindu-se 84 de ani de la nașterea sa.

 

Despre Radu Gabrea

Radu Gabrea este cunoscut după debutul regizoral (1969) cu filmul de lung-metraj Prea mic pentru un război atât de mare. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970.

Următorul său film, Dincolo de nisipuri, realizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Filmul a trebuit reeditat pentru a fi aprobat. După ce a ajuns în Franța pentru a prezenta filmul în cadrul ediției nr. 27 a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Radu Gabrea nu se mai întoarce în România Socialistă. Astfel, în 1975, în urma conflictului și a intervențiilor cenzurii, el a emigrat în Germania, țara de origine a mamei sale.

După ce regizează câteva filme în Germania, revine în 1994 pe ecranele din România cu coproducția Rosenemil – O tragică iubire. În 1997, se reîntoarce definitiv în România și devine primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1999.

În 2002, i se acordă Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea președinției României.

Radu Gabrea declară într-un interviu din 2009 despre ultimul său film la acea vreme, Călătoria lui Gruber:

„Ca regizor în formare, modelul meu a fost Andrzej Wajda. Cenușă și diamant a rămas și azi reperul meu esențial în istoria filmului. De aici interesul meu pentru legătura între individ și istorie în toate, repet, în aproape toate filmele mele. De aici și interesul meu pentru o perioadă a istoriei României, pentru adevăruri ascunse și sistematic deformate. Progromul de la Iași este un model exemplar al acestui caz”.

Continuă să regizeze, ultimul său documentar Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker apărând în iunie 2016. În invitația la premieră, Dl Gabrea afirmă:

„Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie încă o epocă insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens.” „În linia interesului meu permanent pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim-plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.”

Regizorul Radu Gabrea a fost o personalitate artistică atașată de valorile universale, dar și de valorile religioase, istorice, culturale si sociale ale acesteia. Momente grele istorice și personalități speciale au fost reprezentate de Radu Gabrea atât în filme documentare, cât și artistice, realizate în Germania și în România.

“Era unul dintre cei mai importanţi regizori. Era un regizor de cinematograf foarte original. Eu am apreciat faptul că s-a reîntors în ţară, deşi făcuse o carieră strălucită şi în Germania. Dar el a ales după aceea să revină în România şi să-şi formeze o parte dintre regizori, pentru că a fost şi profesor. A fost şi director la CNC la un moment dat, când chiar a trecut prima lege a cinematografiei. Era un personaj extrem de important”, a mai spus Irina Margareta Nistor.