Știri

Central European Film Festival și TM2021:Revoluții prin film, episodul 2

28Iun

Central European Film Festival Timișoara  și  Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii au continuat întâlnirile cinefile din cadrul programului Xtensii – Revoluții prin film- cu documentarul 1989, de Erzsébet Rácz, Anders Østergaard. Acesta a fost proiectat miercuri, 19 iunie, ora 20:00, la Casa Artelor.

Invitat: Conf.dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest Timișoara. 

Inteligent creat, provocator din punct de vedere al realizării, 1989 este un documentar care pătrunde în jocurile politice care au dus la destrămarea Cortinei de Fier. Cei doi „martori” principali sunt fostul prim ministru al Ungariei – Miklós Neméth, reprezentând nivelul macropolitic și Gundula – jumătatea supraviețuitoare a unui cuplu est-german care a încercat să treacă ilegal granița, reprezentând nivelul micropolitic.

Trailer: https://bit.ly/2wQ4RdW

Claudiu Mesaroș este cadru didactic universitar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Universitatea de Vest, Timișoara. Abilitat în domeniul Filosofie, acesta predă Istoria filosofiei antice și medievale, Istoria filosofiei moderne, Aristotelism, Istoriografie filosofică, Introducere în imagologie. Are experiență în organizarea și moderarea de evenimente culturale și științifice, este realizatorul celei mai longevive cafenele filosofice din România, „Serile imaginare”. A participat la numeroase evenimente culturale și școli de vară importante („Artă-n casă”, „Peripatetica”), a publicat mai multe cărți și studii în domeniul istoriei filosofiei. 

Anders Østergaard este regizor și scenarist, a absolvit Facultatea de Jurnalism din Danemarca în 1991, iar filmul său, The Magus, a primit titlul de Cel mai bun film documentar în cadrul Odense International Film Festival în 1999. Documentarul despre o populară trupă  rock daneză din anii ’70, Gasolin, este cel care i-a adus recunoașterea printre iubitorii de film din țară, în 2006. Acesta a reușit să aducă 223.000 de danezi în cinematografe, un număr extraordinar de spectatori pentru un documentar.

Erzsébet Rácz s-a născut în Ungaria, a studiat limba și literatura germană la Budapesta, a publicat cărți în maghiară, iar în 2001 s-a mutat la Berlin unde a absolvit Academia de Film. În timpul facultății a regizat mai multe scurtmetraje, unul dintre ele, The Pig câștigând premiul publicului la ARTE Film Festival. Primul său lungmetraj de ficțiune Für Elise (2012) a fost proiectat la mai multe festivaluri internaționale și a câștigat premiul cel mare la German Film Award.

Central European Film Festival Timișoara va fi organizat de Asociația Eurofest între 28 august și 1 septembrie 2019, iar tema din acest an va fi REVOLUTIONS.

Programul Xtensii al Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara și nu numai.