Știri

Implant pentru Refuz în deschiderea Festivalului de Film Central European la ediție de Centenar

2Aug

Festivalul de Film Central European Timișoara (CEFFTM2018) se deschide miercuri, 29 august, cu un CineConcert al trupei Implant pentru Refuz, o unire de forțe creative sonore și de imagini din filme românești de război din Arhiva Națională de Filme digitalizate pentru patrimoniul european.
Cele trei filme proiectate în Piața Unirii, de la ora 21:30, vor fi:

Războiul pentru întregirea neamului, România, 1920 

Titlurile ziarelor naționale anunță că România a declarat război Austro-Ungariei (la 27 august 1916). Mobilizarea generală a armatei române. Pe un drum rural, trupele merg în față, în timp ce țăranii îi urmează. Regele Ferdinand, comandantul suprem al armatei române, vizitează trupele cu o zi înainte de o ofensivă majoră. Soldații români se luptă să reziste din nou armatei germane mai numeroase și mai bine echipate, conduse de generalul Mackensen.

Datorie și sacrificiu, România, 1925 

Ion și Ilie, doi flăcăi din același sat, o iubesc pe Ileana, fata primarului, care răspunde la dragostea lui Ion. Rivalitatea celor doi devine tot mai îndârjită până când sunt mobilizați pe front, în același regiment și Ion cade rănit la datorie.

Ecaterina Teodoroiu, România, 1931

În timpul Primului Război Mondial, tânăra Ecaterina Teodoroiu pleacă de acasă pentru a-și căuta fratele înrolat pe front. Aflându-l mort, ea se decide să lupte în locul. În film sunt reconstituite scene autentice, precum cea a apărării podului de la Jiu, interpretată de chiar eroii autentici ai acestui episod războinic, în frunte cu comisarul de poliție Pompilian. De asemeni este inserată și scena autentică a vizitei reginei Maria la spitalul unde Ecaterina Teodoroiu se afla rănită, scenă luată din arhiva cinematografică a războiului.

Secțiunea dedicată Centenarului este completată de o instalație media „Marele Război”  (Read and Screen) al cărei vernisaj va avea loc la Casa Artelor, Sala Pygmallion, miercuri, 29 august, ora 17:30. În cadrul acesteia mari actori români (Ion Caramitru, Florin Piersic, Victoria Cociaş, Marcel Iureş, Constantin Cotimanis, Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Bindea) citesc fragmente sugestive din literatura română și universală, legate de Primul Război Mondial. Textele vor fi însoțite constant de  imagini și filme despre război. Fragmentele lecturate aparțin unor importanți scriitori români (Lucian Boia, Gheorghe I. Brătianu, Gh. Jurgea-Negrileşti, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Topârceanu, etc) și străini (Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker, Wilfred Owen, Jaroslav Hašek).

Două dezbateri contribuie și ele la conturarea acestei secțiuni. Una la Casa Artelor, vineri, 31 august, ora 17:30, acompaniată de documentarul Memoria cinematografică a marelui război (1914-1916 și 1917-1918). Cealaltă, la Cărturești Mercy, sâmbătă, 1 septembrie, ora 17 :00, cu tema Uniri. Despărțiri. Migrație. Invitați : Radu Carp și Smaranda Vultur.

Ziua de sâmbătă, 1 septembrie, continuă cu proiecția filmului Pădurea spânzuraților, România, 1965, în regia lui Liviu Ciulei. Filmul urmează fidel firul narativ al cunoscutului roman, punând accent pe evoluţia psihologică a eroului principal, Apostol Bologa, un locotenent român din armata austro-ungară în timpul primului război mondial.