Știri

Premiile Central European Film Festival Timișoara 2018

5Sep

În perioada 29 august-2 septembrie 2018, cea de-a doua ediție Central European Film Festival la Timișoara a întrebat „Care-i filmul?” Duminică, după 4 zile de competiție, un cine-concert Implant pentru Refuz și 4 zile de Panorama, dezbateri și filme studențești, la închiderea festivalului care a avut loc la Grădina de Vară Capitol, juriul format din regizorul și scenaristul Laurențiu Damian, scriitorul Marian Sorin Rădulescu și actrița Ioana Iacob, a anunțat câștigătorii acestei experiențe cinefile concentrată în jurul temei Uniri/Despărțiri.

Astfel, trofeele CEFFTM 2018, realizate de Bajko Attila au mers spre:

Marele Premiu:
„Recviem pentru doamna J,” în regia lui Bojan Vuletic, coproducție Serbia-Bulgaria- Macedonia-Rusia-Franța-Germania, pentru profunzimea mesajului și acuratețea vizual-estetică.

Premiul de interpretare feminină:
Emília Vášáryová din filmul „Granița”, în regia lui Peter Bebjak, coproducție Slovacia-Ucraina, pentru rolul psihologic realizat cu o măiestrie actoricească desăvârșită.

Premiul de interpretare masculină:
Ali Amir din „Un Pas în urma Serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu, producție românească, pentru jocul cu naturalețe, aplomb și cu nuanțe, pe parcursul întregii partituri.

Premiul pentru cel mai bun scenariu:
Daniel Sandu pentru același „Un pas în urma serafimilor”, pentru subiectul incitant, actual, tratat cu obiectivitate, mult umor și sensibilitate.

Premiul pentru cea mai bună imagine:
Marcell Rév pentru „Luna lui Jupiter”, regia Kornél Mundruczó, coproducție Ungaria-Germania-Franța, pentru o imagine modernă, incitantă și dramatică, ce definește tema și întreaga estetică a filmului.

Premiul pentru cea mai bună regie:
Peter Bebjak pentru „Granița”, coproducție Slovacia-Ucraina, pentru portretul de un realism crunt, făcut unei societăți în tranziție, care încearcă să se regăsească.

Premiul „Radu Gabrea”, pentru film studențesc, în valoare de 1000 de euro a fost acordat Verei Surățel pentru viziunea ludică și în același timp învăluită în mister, dar și pentru ingeniozitate în „Misterul unui caz simplu.”